2008-03-01

A népszavazásról

A szabadkőművesség egyik alapvető tézíse, hogy - munkái alatt - nem foglalkozik a politikával. Mégpedig azért nem, hogy semmi se zavarhassa meg a belső egyetértést, olyan embereket is közel hozhasson egymáshoz, akik a hétköznapi életben esetleg meggyőződésük szerint, távol állhatnak egymástól.

A Magyarországi Nagyoriens annyiban árnyalja mindezt, hogy "nem foglalkozik a napi, pártpolitikával", hiszen gyakorlatilag minden, a világban történő folyamat hatással van társadalmunkra és életünkre, és ki az, aki megvonhatja a határt, aki megmondhatja, hogy mi a politika és mi nem az. Politika az is, ha nem politizálok.

A Magyarországi Nagyoriens alapszabályában benne van, hogy tevékenységében megfelel a Magyar Köztársaság törvényeinek. Ugyanakkor - és ez nem ellentmondás -, a demokrácia számunkra a szabadságjogokat biztosítja, tehát éljünk vele!

Nem foglalkozunk azzal, hogy ki szavaz jobbra vagy balra, ez egyszerűen nem téma. Mint ahogy az sem, hogy kinek áll érdekében a következő választás alkalmával IGENNEL vagy NEMMEL voksolni.

Lassacskán beérik, felnő az a nemzedék, amelyik nem ismerte a rendszerváltozást megelőző időszakot, a "kötelező szavazni menni, de csupán egyetlen jelölt létezik" szisztémáját, vagy azt a társadalmat, amikor az egyénnek nem volt szava, nem szólhatott semmibe bele.

Lehetséges, hogy idealizmusnak tűnik bizalmunk a Demokráciában, a Szabadságban, pedig ebben a rendszerben ez megadatott számunkra. Éljünk vele!


A Magyarországi Nagyoriens csupán egyetlen ajánlást adhat: aki teheti, szavazzon! Szavazzon lelkiismerete szerint, meggondoltan.

Ne pártfüggőség játszon szerepet döntéseitekben, hanem a megfontolt, önálló gondolkodás. Gondoljátok meg, szerintetek melyik döntés az, ami hosszú távon jót tesz az országnak, a nemzetnek. Mert ezzel teszitek magatoknak is legtöbb jót.

A Magyarországi Nagyoriens Elnöke

3 megjegyzés:

Janinja írta...

Én nem szavaztam. Arra szavaztam, hogy nem szavazok, és ezt ne vegye el tőlem senki. Mit érdemel az a bűnös, aki nem adja a nevét hozzá? ...

szabadkőműves írta...

Kedves Janinja! Az átkozodó és gyűlölködő és fenyegető bejegyzéseket moderáljuk, ezek érkeznek általában név nélkül. Erre volt válaszunk a törlés. A szavazásról később...
üdv

szabadkőműves írta...

Kedves Janinja!

Azt írja: "Arra szavaztam, hogy nem szavazok, és ezt ne vegye el tőlem senki."

A szavazással kapcsolatban mindenkinek lehet véleménye és minden vélemény egyformán fontos.
Anélkül, hogy bármit el kívánnék venni Öntől, engedje meg, hogy elmondjam a sajátomat, ami sem nem több, sem nem kevesebb az Ön véleményénél. Nem vagyok sem jogász, sem politikus, csupán egy állampolgár, valószínűleg, pont úgy, mint Ön is az. Hozzáteszem még, hogy egy pillanatra sem kívánom minősíteni az egészségügyi törvényt, nem erről, hanem magáról a szavazásról írok.

A jelenlegi törvények lehetővé teszik népszavazás indítását, akár már meghozott törvényekről is. Lehetséges a felhozott kérdésről igennel, nemmel szavazni, vagy egyáltalán nem szavazni.
A szavazás az állampolgárok joga. Azzal, hogy Ön nem szavazott, az nem szavazás volt az Ön részéről, hanem lemondott erről a jogról. Természetesen ehhez joga van, nem ezt vitatom. És persze ez is egy véleménykifejezési mód.

Számomra a probléma a következőkből adódik:
A szavazás kérdése önmagában egy demokratikus jog. Hiszen ha nem szerezhet véleményének szavazás útján érvényt, akkor a demokrácia sérül.
Azonban demokratikus úton - szavazással - választottuk meg képviselőinket, tehát a minket képviselő parlamentben helyetfoglaló Országgyűlést, akiket "megbíztunk" azzal, hogy érdekeink szerint professzionális módon törvényeket hozzanak.
Ennek megfelelően hibásnak tartom azt a törvényt, mely lehetővé teszi egy már meghozott törvény populáris újraszavazását vagy elutasítását, hiszen az sosem vezethet jóra, ha a könnyen manipulálható vagy nem hozzáértő tömeg szavaz egy-egy dologról.

Ellenben, ha már a mi rendszerünkben ez megengedett, sőt használatos, akkor egyszerűen azért kell - szerintem -, szavazni, mert a szavazatom (vagy az Ön szavazata) hiányában esetleg az a vélemény győz majd, amelyik akkor is szavazni megy ha én, vagy Ön nem.

A népszavazás ilyen jellegű használatával én sem értek egyet. Azonban a törvény így rendelkezik, tehát inkább azon kellene fáradozni, hogy ezt a törvényt változtassák (változtassuk) úgy meg, hogy mindemellett állampolgári jogaink ne sérüljenek .
üdv