2006-11-20

Szabadkőműves Amerika IX. - George Washington












George Washington, 1732-ben született.

A Függetlenségi háború haderőinek parancsnoka 1775- és 1783 között.

A Második Alkotmányi Konferencia Elnöke 1787-ben.


1789 Április 30-án felesküdött az új köztársaság első választott elnökévé.
1797-ig volt hivatalban, a harmadik terminust visszautasította, érvényt adva gyakorlatban is a demokrácia alapelvének.

Búcsú beszédében óvta a nemzetet attól hogy külföldi politikai vagy katonai akcióban részt vegyen. Tanácsát az Első Világháborúig tartották be.


Washington úgyszólván egész életében Szabadkőműves volt, attól kezdve, hogy 1752. november 4-én öt hónappal huszonegyedik születésnapja előtt bevezették a Fredericksburg Szabadkőműves Páholyba, inas fokon.
A második fokozatot a következő év, 1753. március 3-án érte el.
A legfelsőbb, mesteri címet ugyanaz évben, augusztus 4-én sikerült megszereznie.

A Páholy melyhez Washington tartozott valószínűleg York rítusú Páholy lehetett. Hat esztendővel Washington beavatása után, 1758-ban, a Fredericksburg Páholy megkapta a Skót Nagypáholy engedélyező okiratát. Amikor Washington az Amerikai Egyesült Államok elnöke lett, már kis híján harminchat éve volt Szabadkőműves.







Egy 1791-es kelt levelében George Washington azt írja, hogy azért szereti a szabadkőművességet és tölti el boldogság, mert „itt találtam meg az igazságot, a jóakaratot, és a jótékonyságot... és azt a tényt, hogy a szabadkőművesség célja előmozdítani és segíteni az egyetemes emberiség boldogulását és boldogságát”

Washington 1799 Decemberében halt meg.
Koporsóját páholybeli testvérei emelték vállukra és vitték a sírhoz ahol szabadkőműves temetési szertartás keretében hantolták el.

http://photos1.blogger.com/blogger/4833/3801/1600/pyramid-i-flash-a.2.gif

Nincsenek megjegyzések: